Senaste inläggen

Av Martin Andersson - 7 mars 2011 00:09

Göteborg kan sägas vara en stor småstad men en väl sammanhållen stadskärna. Det betyder att du enkelt kan uppleva staden genom att vandra runt och se dig omkring. En stadsvandring i Göteborg är alltid uppskattat och trevligt! Om du exempelvis utgår från Götaplatsen i Göteborg och Poseidon bår du åt ena hållet Korsvägen och Evenemangsstråket, åt andra hållet så kommer du till citykärnan, kanalerna och hamnen som vi tidigare skrivet en hel del om. Har du gått denna stadsvandring Göteborg så har du faktiskt täckt in en väldigt stor del av centrala staden. 


Det är också då som du känner de livsgivande kontrasterna; det gamla möter det moderna, det dåvarande det nuvarande, det stilsamma möter det storslagna. Och ändå är det otroligt vilken fin harmoni man upplever när man njuter av Göteborg via en stadsvandring. 


  

Av Martin Andersson - 7 mars 2011 00:01

Det var under 1800-talet som Göteborg började växa till en stad av storlek. Trots en omfattande koleraepidimi och stora motgångar i den internationella handeln, ökade befolkningen till 26000 stycken i mitten av 1800-talet. Redan ett par decennier senare var man upp i det dubbla. Eftersom hotet att bli angripen sedan länge var borta, hade man redan rivit de gamla befästningarna för att kunna expandera och man ritade en stadsplan som täckte de nuvarnade stadsdelarna Gullbergsvass, Heden, Lorensberg, Vasastaden och Haga. Sedan gick det fort och mellan 1888 och 1919 steg siffran till 200 000. Idag, 2011, är vi över en halv miljon Göteborgare och det finns inget som tyder på att tillväxten kommer avta, tvärtom verkar fler och fler vilja flytta till vår härliga stad. 


  

Av Martin Andersson - 25 februari 2011 23:15

Det är ingen tillfällighet att Göteborg har blå strömmar i skölden på sitt stadsvapen. Staden har i sina olika skepnader alltid haft en stark koppling till vattnet. Under vissa epoker har det varit fisket, tex under 1700-talets sillperioder, undra andra har det varit hamnen varifrån man exporetar järn och trä. Under 1700-talet etablerade dessutom Ostindiska kompaniet handel med Kina och seglade hem båtar lastade med te, porslin och andra för den tiden väldigt exotiska förmål. Under 1800-talet startade de stora varven Götaverken, Lindholmen, Eriksberg och bidrog till att Sverige och Göteborg under en lång tid var ledande inom varvsindustrin. Under 1800-talet emigration och 1900-talets result växte även rederierna upp och Göteborg blev och har förblivit Nordens ledande hamn.  


Video om sjömat och Ostindiska kompaniet Göteborg. 


Av Martin Andersson - 17 februari 2011 00:15

Vattnet i Göteborg har inte bara inneburit en möjlighet, det har också utgjort ett hot. Tidigt flyttade invånarna som bodde efter älven en but upp i landet för att undslippa sjöfarande som kom för att plundra. Flytten gick till Lödöse, men inte ens där fick man vara ifred. Under århundradens gång försökte man sedan hitta en stark fästing, men angriparna lyckades alltid ta sig igenom försvaret och bränna städerna. När man därför planerade för nuvarande Göteborg var det därför med utångspunkt i ett starkt försvar. I älvmynningen byggde man Elfsborgs Fästing och utanför stadsmuren reste man Skansen Kronan och Skansen Lejonet som skulle stå emot attackerna från fienden som kom landsvägen. Strategin lyckades och den nya staden har stått intakt sedan den grundades för snart 400 år sedan. 

Av Martin Andersson - 20 januari 2011 00:15

Göteborg grundlades faktiskt av svenskar, holländare, skottar, tyskar och engelsmän. Och en strid ström av människor har genom åren valt att flytta till Göteborg från världens alla hörn. Det har gjort att Göteborgare har lätt för att i förtsta hand se till människan, var man än kommer ifrån. Göteborg har även en lång tradition av skojfriskhet och gladlynthet och är ett släkte som har lätt för att skapa kontakter. 

Av Martin Andersson - 7 januari 2011 00:15

Den promenadvilliga som vill komma in i den rätta stämningen för en promenad genom fästningen Göteborgs historia kan inställa sig på Gustaf Adolfs torg en vit och avdomnad februarionsdag klockan 5 på morgonen när blåsten liksom väser med ett nedskruvat rassel av isflingor över koppartaken och elvans spårvang - adelsmärket för staden Göteborg - kommer skrammlande på Norra Hamngatan, svajig och proppad med ostadiga snökuddar på taket. 


När klockan slen slå tio i Tyska kyrkan så öppnas stadsmuseet i Göteborg några hus ner på norra Hamngatan. På museets andra våning står redan ett japanskt par vid den väldiga plexiglaslådan med modellen över Göteborg. De ser ut att ha något emot de små grå husen, älven, sumpmarkerna, vallgraven och murarna; men här liknar Göteborg ett sandslott på en strand, liksom bräckligt.


Göteborg för tre hundra år sen var en fästning som skulle skrämma danskarna. Innanför vallgraven fanns enländig kvarter, men idag är Göteborg en glad och vänlig stad, och är känd för sin öppna och kosmopolitiska stämning.  

Ovido - Quiz & Flashcards